Pia tycker och tänker

Politikerna i Mark säger emot sig själva | april 30, 2010

2000 skrev på mot kommunens omplacering av fosterbarn

Tusentals människor runtom i landet upprörs över fallet med de omplacerade barnen.
I går uppvaktades socialens ledning med en 2 000 lång protestlista emot kommunens behandling.

FAKTA

Detta har hänt

I oktober förra året omplaceras två fosterbarn, fyra och fem år gamla, på ett kuppartat sätt, när fostermamman lämnar dem för några timmars umgänge med den biologiska modern. De har bott nästan hela livet hos samma fosterfamilj.
Kommunen försvarar den ­extrema åtgärden och hävdar att fosterfamiljen ­smutskastat den biologiska modern och därmed försvårar en återförening. Anklagelsen tillbakavisas av foster­mamman.
17 mars får socialnämnden svidande kritik av Socialstyrelsen för sitt agerande. Socialnämnden har inte beaktat barnens bästa, enligt Socialstyrelsen.

LäS MER

 

18-åriga gymnasieeleverna Christina Nordkvist och Elin Kullberg startade Facebookgruppen Protest mot psykisk barnmisshandel utförd av socialen! som på kort tid fått nära 2000 anhängare.

I går överlämnade de namnlistan och fick en frågestund med socialnämndens ordförande, Owe Eglinger (S), och socialchefen Henry Freij.
Men de var lätt besvikna efteråt. Något direkt svar om varför Marks kommun akut omplacerat två små barn gavs inte.
– Det var kul att få höra vad de sa, men det kändes inte som några bra svar. De sa emot sig själva flera gånger, exempelvis att de inte tillät vissa saker och ändå gör de så ändå, säger Christina Nordkvist.

Tidigare har liknande protestlistor bland skolelever och via internet samlat nära 1700 namn från hela landet.
Som BT berättat har kommunens hantering av de två små barnen fått svidande kritik från Socialstyrelsen. I går vidhöll ledningen att man brustit vad gäller dokumentationen av ärendet, men i övrigt agerat rätt.
– Jag tycker inte man tagit åt sig av kritiken. En annan stor brist är att de är så luddiga och gömmer sig bakom sekretessen, säger Elin Kullberg.

Ett klart besked gavs dock. Fostermamman har flera gånger nekats träffa företrädare för socialförvaltningen efter omplaceringen av barnen.
Nu lovar Henry Freij via BT att hon är välkommen på besök.
– Vill hon ha ett möte får hon givetvis det.

Den 11 maj ska socialnämnden fatta beslut om svar på Socialstyrelsens kritik. En vecka innan ska en oberoende granskare gå igenom kommunens handläggning av det aktuella fallet.
Christina Nordkvist och Elin Kullberg kommer att arbeta med barns rättigheter som projektarbete i skolan nästa år, med Mark som exempel.
– Vi kommer använda svaren från Mark och jämföra med andra socialtjänster, och kanske ta det ännu högre upp.
– Via Facebook har vi kommit i kontakt med flera andra som är rädda för socialtjänsten, därför vill vi lyfta frågan med utsatta barn.

Bild: Magnus LarssonMagnus Larsson
magnus.larsson@bt.se
Telefon: 0320-20 55 45

 http://www.bt.se/nyheter/mark/2000-skrev-pa-mot-kommunens-omplacering-av-fosterbarn(1898989).gm

//

Från fd familjehemsmammans blogg:

 Igår var tjejerna nere och lämnade över 1977 alltså nästan 2000 protester. De hade fått en timme på sig att göra det och ställa frågor. Då de kom möttes de av ordförande Owe Eglinger och vice ordförande Mia Magne i socialnämnden och socialchefen Henry Frej.
Det verkade som om de trott att det skulle bli en enkel sak och blev helt överraskade av det media uppbåd som var med. Radio sjuhärad samt 3 tidningar. Först nekade de med hänvisning till att de skulle gett tjejerna särskilda svar. Ena av tjejerna sa : För att de trodde att vi var 17 och dumma eller? Men efter diskussion såg Mia Magné till att de fick komma in. Tjejerna hade sagt att de inte förstod varför då de ändå inte fick eller skulle diskutera annat än allmänna ståndpunkter. Sedan hade ju politikerna sekretess. Det slutade med att de ändå fick följa med in och då möttes de av nästa överraskning. Två pålasta insatta ungdomar som ställde frågor som de lyckades få politikerna att svara på.
Owe målade gång på gång in sig i hörn (inte bara enligt tjejerna utan även journalisterna) och talade om att han inte alls hade åsikten att barn skulle hem till just detta som de arbetar för att de barn som bott hos oss skall hem till. Grodor hoppade ur munnen på honom då han menade att det kunde vara bra att utsätta barn för flera eller många flyttar och att det berodde på familj (tjejerna tolkade in kultur bakgrund) om man skulle acceptera många flyttar. Elin hade frågat så en familj kan flytta många gånger och inte en annan ja det berodde ju på.. Men har du samma syn då det gäller vandalisering kan en familj vandaliserat runt sig och en annan inte. Han borde själv höra hur dumt det lät.
Henry Frej bröt sekretess flera gånger och nämnde namn både på placerande kommun och annat.
Mia talade om att hon inte var påläst då hon nekats insyn men hon har flera gånger gått ut med att hon anser att det hanterats fel. Det var ju även hon som begärt utredning innan det som nu kommit till kom till stånd.
Tjejerna ställde mot väggen i en mängd frågor deras syn på att flytta hem barn till flickor till familjer där någon dömd för sexuella förbrytelser, eller som vandaliserat och anmäls för det eller andra brott. Familjer som flyttar mycket och det var ju inte OK enligt dem och ändå är det precis så de gjort. Den ena tjejen frågade då hur de ställde sig till att handläggarna gick emot dem och skulle/ville flytta hem barn till just en sådan familj. Det fick de inget riktigt svar på.
De frågade hur man som fosterfamilj skulle bemötas om barnen mådde dåligt och fick svaret att då skulle de tas på allvar och det skulle utredas. Om en fosterfamilj bara förväntades lyda order. Nej självklart inte.
‘Tjejerna frågade även hur de ställde sig till lagbrott at inte följa lagen runt detta, ja hade Owe sagt det är klart att man inte kan hitta på egna regler varpå en av journalisterna hade replikerat att det har ni ju gjort hela tiden.
De fick även frågan hur Henry Frej kunde gå ut med att vi fosterfamiljen varit illojala mot kommunen och hon ställde frågan om det verkligen går att vara illojal mot en myndighet? Henry kände inte igen det och förnekade att ha sagt något dylikt varpå någon av presskillarna sa att jo det sa du till mig och någon annan backade med att de har du faktiskt sagt till oss också.
Fråga efter fråga som de svarade att de skulle göra tvärtom hur de gjort mot oss och de barn som bodde hos oss. Sedan avslutade Owe med att de ändå trots allt han sagt ansåg att de gjort rätt i just detta fallet och att de inte såg någon anledning att ändra sig.
Radio sjuhärad gick redan efter ca 1 timme ut och talade om att de skulle ta upp ett ärende runt två gymnasie-tjejer som varit och ställt politikerna mot väggen. Inom två timmar kom ett långt inslag med intervjuer både med Lisbeth Pipping och Mikael Thörn på socialstyrelsen. Sedan fylldes på med mötet och intervju med tjejerna. Lyssna själva på

http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2337151&BroadcastDate=&IsBlock
Annonser

Publicerat i Uncategorized

2 kommentarer »

 1. http://www.crimenews.se/content/view/167673/1/

  Fantastiska ungdomar. Här är en artikel till om Marksfallet.

  Kommentar av Tilda — maj 1, 2010 @ 15:38

  • Jag är djupt imponerad över ungdomarna, som så kunnigt och pålästa frågade ut politikerna.
   Det är fruktansvärt att de påstår en hel del – som inte stämmer överens med hur verkligheten är.
   Förhoppningsvis visar det sig vid valet!!!
   Kan man lita på politiker?
   Här finns svaret: inte de här politikerna. De serverar lögn efter lögn!

   Kommentar av piatyckerochtanker — maj 3, 2010 @ 20:27


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: