Pia tycker och tänker

Nyamko Sabuni (FP) vill stoppa tvångsäktenskap | maj 29, 2010

Det hedersrelaterade våldet och förtrycket handlar om gruppers behov att kontrollera flickors sexualitet. Men de mänskliga rättigheterna utgår från individer, inte grupper. Varje person har rätt att själv bestämma över sin framtid och om äktenskap. Barn har rätt att få vara barn. Den friheten får aldrig begränsas med hänvisning till kultur, etnicitet eller religion. Regeringen skärper därför skyddet mot tvångs- och barnäktenskap.

En flicka i Malmö blev gift när hon gick i femte klass. Hon var tolv år gammal. Året därpå började hon i sexan. Vid det laget bodde hon med sin make och födde sitt första barn. Minst 25 skånska högstadieflickor uppgavs bli gifta varje sommar utan att samhället reagerade.

Se även MENA-barn bortgifta mot sin vilja

Enligt Ungdomsstyrelsen finns det minst 70000 unga som upplever att föräldrar, religion och kultur sätter gränser för vem de kan gifta sig med. I minst två undersökningar (Socialstyrelsen 2007 och Stockholms universitet 2009) framkommer det att bland de unga som lever med begränsningar som rör äktenskap finns de som är utsatta för psykiskt och fysiskt våld av föräldrar eller andra närstående. En granskning av länsrättsdomar, som rörde unga som omhändertagits på grund av till exempel våld i hemmet, visar att en tredjedel av alla domar som rörde flickor under 2007 var hedersrelaterade. De flesta hade utsatts för våld av släktingar, ibland under flera års tid. Hälften hade blivit hotade till döden. Nästan alla hade själva fått ta initiativet till att söka hjälp.

 Bilden alarmerande

Igår beslutade regeringen om en strategi för det fortsatta arbetet för att förhindra att unga blir gifta mot sin vilja.

Skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap skärps. Utredaren justitierådet Göran Lambertz, har fått i uppdrag att föreslå bland annat hur tvångsäktenskap och barnäktenskap kan kriminaliseras.

Rehabilitering av de som utsatts för hedersvåld. Barn som omhändertas på grund av hedersrelaterat förtryck kan ha varit utsatta för våld under lång tid. De kan bli hotade av familj och släktingar under den tid de är placerade i särskilt boende. Regeringen kommer besluta om att ta fram en vägledning för stöd och rehabilitering av barn och unga som utsatts för hedersrelaterat våld eller förtryck.

Stöd till flickor som söker ”mödomshinnerekonstruktion”. Det finns flickor som känner stark press att kunna bevisa att de inte har haft samlag innan bröllopsnatten. Därför söker en del klinisk hjälp inom sjukvården. Min utgångspunkt är att dessa flickor behöver stöd och hjälp men det är inte rätt väg att vården erbjuder operationer. För att kvalitetssäkra bemötandet av dessa flickor ska Nationellt centrum för kvinnofrid få i uppdrag att utveckla en handledning för sjukvården.

Nationell informationskampanj. Barn och unga ska ha kunskap om sina rättigheter och på vilka sätt myndigheter och frivilligorganisationer arbetar för att stärka deras rättigheter. Regeringen kommer besluta om en nationell informationskampanj riktad till unga i gymnasieskolan i syfte att förebygga och förhindra att de utsätts för bland annat hedersrelaterat våld och förtryck.

Myndighetsnätverk för samordning av insatser och information. Ungdomsstyrelsen får i uppdrag att vara sammankallande för ett nätverk av statliga myndigheter i arbetet med att förebygga och förhindra att unga blir gifta mot sin vilja.

Råd till unga i riskzonen på regeringens webbplats. En del ungdomar löper risk att bli gifta mot sin vilja utomlands. På regeringens webbplats finns nu råd inför resor till dem som är oroliga för att bli gifta mot sin vilja utomlands och lättläst information om lagstiftning som rör äktenskap.

Nyamko Sabuni integrations- och jämställdhetsminister

Regeringen

//

Jag fann ovanstående här:

http://politisktinkorrekt.info/2010/05/28/nyamko-sabuni-fp-vill-stoppa-tvangsaktenskapen/

Det enda Nyamko missade var att det numera ska kallas slidkrans – inte mödomshinna.

Annonser

Publicerat i Uncategorized

Kommentera »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: